Kelders en garages ondergelopen in Ieper na felle onweersbui: “Water kwam tot een halve meter hoog”

Maxime Vandenbroucke en andere inwoners van het Ieperse dorp Boezinge kregen donderdagavond tot een halve meter water in hun kelders en garages na een felle onweersbui en het disfunctioneren van een pomp bij de rioleringswerken in de dorpskern.

“De stortregen van donderdagavond was enorm. Plots vielen zelfs alle lichten uit in de buurt”, getuigt Maxime Vandenbroucke, die woont in de Dekemelelaan naast het voormalige zwembad Hydra in de Ieperse deelgemeente Boezinge.

Zijn garage bevindt zich onder de woning. Het overtollige water kon op een bepaald moment niet meer afgevoerd worden en liep zijn garage en kelder binnen, tot tientallen centimeter hoog. “Mijn wagen stond in de garage, ook daar liep het water binnen. De schade zal nog moeten blijken.”

Defecte pomp

Brandweer Westhoek werd rond 21.20 uur ter plaatse geroepen om het water weg te pompen. “Onder meer in de Dekemelelaan kon het water nergens weglopen, als gevolg van de nabije rioleringswerken in het centrum van het dorp. Daar bleek een pomp defect”, zegt Filip Deramoudt, luitenant van brandweerpost Ieper. ?“Die werken zijn er al een tijdlang aan de gang. Na een droge periode brak een hels onweer los en daar bleek men niet voldoende voorzien op een goede waterafvoer.”

In de omgeving waren een vijftal garages en kelders ondergelopen. “Tot een halve meter hoog”, aldus Deramoudt. “Eerst moesten we de nodige verantwoordelijke mensen bij elkaar roepen: zolang het water daar niet weg kon, hadden onze pompwerken geen zin. Met de aannemer en de bevoegde stadsdiensten werd het euvel vastgesteld: een pomp, die preventief was opgesteld bij de werf, bleek niet te werken. Pas nadat we de pomp weer aan de praat gekregen hadden en het waterpeil gezakt was tot een normaal niveau, konden wij bewoners helpen met het leegpompen van hun kelders en garages. Dat nam toch enkele uren in beslag.”

Eerder voorval

Enkele maanden geleden moest de brandweer al eens uitrukken naar het centrum van Boezinge, nadat er iets misging op de werf van de rioleringswerken en dorpskernvernieuwing. Door een ontploft luchtdrukkussen, dat een riool moest afdichten bij de Diksmuidseweg, kregen een aantal riooldeksels en wc-brillen in nabijgelegen woningen een ‘opstootje’. (TP)

The post Kelders en garages ondergelopen in Ieper na felle onweersbui: “Water kwam tot een halve meter hoog” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jenna beweert dat ze uit vliegtuig gezet werd omdat ze stewardess met verkeerd gender aansprak: “Maar er kwam nog wel meer uit je mond”

Een vrouw uit Austin (Texas) beweert dat zij uit het vliegtuig gezet werd omdat ze een stewardess per ongeluk met het verkeerde gender aansprak. “Zij identificeert zich als vrouw, maar ik zei ‘Dank u, mijnheer’. Meer heb ik niet misdaan.” Het gesprek dat Jenna Longoria had met een verantwoordelijke van United Airlines laat echter uitschijnen dat ook andere factoren een

Lees meer »

Burgemeester vraagt boeren om bommen niet in bermen te leggen: “Bij het maaien is er risico op ontploffing”

Het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle ligt aan het front van de Eerste Wereldoorlog, waardoor nog dagelijks bommen en andere oorlogsprojectielen naar boven komen. “Maar leg ze niet in de bermen”, roept de burgemeester op.
The post Burgemeester vraagt boeren om bommen niet in bermen te leggen: “Bij het maaien is er risico op ontploffing” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »