Eén op de zes basisscholen heeft geen turnleraar

In 75 West-Vlaamse basisscholen worden de lessen lichamelijke opvoeding niet door een turnleerkracht gegeven. Volgens experts leidt dit tot kwaliteitsverlies. De reden waarom basisscholen vaak geen turnleerkracht aanstellen, is niet ver te zoeken: om geld te besparen.

Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (Vooruit) vroeg cijfers over de turnleerkrachten op bij Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Basisscholen mogen vrij kiezen om een aparte, gespecialiseerde leraar aan te werven voor de lessen LO”, zegt Steve Vandenberghe. “Helaas neemt in bijna één op de zes West-Vlaamse scholen de klasleerkracht zelf deze taak op zich. 418 basisscholen in onze provincie hebben een turnleerkracht, 75 basisscholen hebben die specialist niet in huis. Dat is niet alleen belastend voor de klasleerkracht, maar ook nadelig voor de kwaliteit van het onderwijs. Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering geen extra budget voorziet, want overgewicht vormt een steeds groter probleem bij onze jongeren. Alles begint met een goede leraar LO die weet welke attitudes er via verantwoord bewegen kunnen aangeleerd worden. Professionele lessen LO zijn niet alleen goed voor de gezondheid, maar bevorderen ook de schoolprestaties.”

Te duur

Line Dewulf (49) uit Koksijde gaf les aan het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Zandlopertjes in Bredene, tot ze er twee jaar geleden halftijds directeursassistente werd en daarnaast de lessen lichamelijke opvoeding van haar collega overnam. “De leerkracht lichamelijke opvoeding ging een tiental jaar geleden met pensioen. Omdat het te duur was om opnieuw een daartoe opgeleide leerkracht aan te stellen, zat er niets anders op dan dat pakket over te hevelen naar iemand anders uit het team.” Een tijdlang wisselden de leerkrachten elkaar daarin af, maar dat leverde telkens organisatorische gevolgen op voor hun eigen klas. Toen Line twee jaar geleden geen eigen klas meer had, nam ze de lessen LO volledig op zich.

De leerkracht LO ging tien jaar geleden met pensioen. Haar uren werden dan maar verdeeld onder de rest van het team

“Ik ben daarin begeleid door mijn collega die voorheen de lessen lichamelijke opvoeding gaf. En verder verdiep ik me zo goed mogelijk in alles wat bij de lessen komt kijken. Ik overweeg trouwens alsnog een verkorte opleiding lichamelijke opleiding te volgen. Want hoewel ik zelf best sportief ben, merk ik dat vooral mijn praktische kennis niet altijd toereikend is. Ik ben misschien wat erg kritisch op dat vlak, maar ik wil mijn werk graag goed doen.”

Uit onderzoek blijkt dat professionele lessen lichamelijke opvoeding niet alleen goed zijn voor de gezondheid, maar ook de schoolprestaties bevorderen. (gf)

Line vindt het jammer dat de job van leraar lichamelijke opvoeding, en daarmee de didactiek en kennis, verloren dreigt te gaan. “Ik geef lichamelijke opvoeding aan alle klassen, maar de klastitularissen zelf moeten daarnaast ook nog een uurtje LO geven. Dit is behoorlijk pittig voor hen. De vervangers uit het team zijn, hoe goed ze ook hun best doen, geen vakspecialisten. Het zou veel efficiënter verlopen mochten er meer uren LO gegeven worden door mensen die daartoe werden opgeleid, of dat scholen meer budget krijgen om die mensen alsnog aan boord te houden.”

Vrije keuze

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil dat de scholen de vrijheid behouden om al dan niet te kiezen voor een turnleraar. “De keuze om de turnlessen door een leerkracht lichamelijke opvoeding of een onderwijzer te laten geven, behoort tot de autonomie van het schoolbestuur”, zegt de minister. “De onderwijzers hebben tijdens hun lerarenstudies een brede opleiding gekregen waardoor ze in staat zijn om als professionals hun kennis en vaardigheden over te dragen. Ik wil de keuze die de scholen daaromtrent hebben niet beperken.”

Bewegingsexpert: “Gewone leerkracht kan niet tippen aan turnleerkracht”

Volgens Peter Iserbyt, hoofddocent aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, zijn er meerdere redenen om wél een gespecialiseerde turnleraar in te zetten. “Onderzoek toont aan dat kinderen over een aantal motorische vaardigheden moeten beschikken, wil je dat zij ook buitenschools deelnemen aan sport, zowel recreatief als competitief”, vertelt hij. “Voor kinderen die er thuis de middelen niet voor hebben of waarvan de ouders niet sportief zijn, zijn de turnlessen vaak de enige plaats waar ze die vaardigheden kunnen aanleren van een expert. En hoewel klasleraars die naast hun lesopdracht ook turnles geven ongetwijfeld hun best doen, toont onderzoek ook aan dat wat de klasleraar realiseert niet van dezelfde kwaliteit is als wat een echte turnleraar bereikt. Die leraar is misschien zelf ook wel sportief, maar we zien dat zowel wat betreft de lesinhoud als de bereikte resultaten hij of zij niet kan tippen aan de kwaliteit van de turnleraar.” Turnlessen schrappen om meer tijd te maken voor het academisch curriculum, vindt Peter Iserbyt een slecht idee. “De leerresultaten gaan heus niet achteruit doordat er twee uur turnen wordt gegeven”, zegt hij. “Bovendien daalt vanaf de leeftijd van 7 jaar de fysieke activiteit van kinderen. De turnlessen op school zijn de ideale manier om dat te counteren. En die worden dus het best gegeven door een turnleraar.”

The post Eén op de zes basisscholen heeft geen turnleraar is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners reageren geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »

Engelpark in Ichtegem opent voor vijfde jaar op rij de deuren: “Naast speelmogelijkheden voor kinderen ook gezellige zomerbar”

Het Engelpark in Ichtegem opende eind juni voor het vijfde jaar op rij officieel de deuren. Wat in 2020 begon als een gedurfd kleinschalig project is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het zomeraanbod voor kinderen.
The post Engelpark in Ichtegem opent voor vijfde jaar op rij de deuren: “Naast speelmogelijkheden voor kinderen ook gezellige zomerbar” appeared first

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

Afbraak van Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare start in september

In september begint de afbraak van het Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare. Alleen de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis blijft staan. In de plaats komen er woningen, appartementen en ook een woonzorghotel, met studio’s en assistentiewoningen. De blikvanger van de nieuwe site is een hoog woonblok van 16 verdiepingen. Daarnaast komt er ook een park. Over 4 jaar zouden de eerste

Lees meer »

Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Amper een maand na een vorige veroordeling kon een 34-jarige automobiliste in Moen bij Zwevegem opnieuw met een glas teveel achter het stuur geklist worden. Alhoewel het niet nodig was, drong ze samen met haar advocaat zelf aan op een alcoholslot.
The post Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »

Britse kranten kijken vooruit naar klinkende overwinning voor Labour en afgang van “arrogante clowns” van conservatieve partij

De Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Rishi Sunak en zijn Tories staan er historisch slecht voor in de polls en dat is te zien op de voorpagina’s van de Britse kranten. De tabloid ‘Daily Star’ zet zelfs clownsschoenen op de cover en verkneukelt zich erover dat de conservatieve “clowns” en “bedriegers” morgen

Lees meer »

Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan: “Activiteiten plannen die de hele buurt ten goede komen”

Het buurtcomité Wijk Duinenrand in Middelkerke viert haar vijfjarig bestaan met een subsidie van 5.000 euro van het project ‘Buurten op den Buiten’. De nieuwe wijk, gelegen aan de Jutterstraat en Kruiersstraat in Middelkerke, bevindt zich tussen de Duinenweg en de Oostendelaan, achter garage Roland en het WZC De Ril.
The post Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan:

Lees meer »