Poort van dorpsschool Beveren-aan-de-IJzer blijft dicht op 1 september: “Onvoldoende kindjes ingeschreven”

Voor het tweede jaar op rij blijft de dorpsschool van Beveren-aan-de-IJzer gesloten op vrijdag 1 september. Het officiële einde van deze school betekent dat nog niet, maar niettemin ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor deze wijkafdeling van basisschool De Libel in Leisele. “We blijven hopen op meer inschrijvingen, we wachten nog af tot Nieuwjaar”, klinkt het bij de directie.

Aan de vooravond van het schooljaar 2022-2023 beslisten directie en schoolbestuur van vrije basisschool De Libel om de wijkafdeling in Beveren niet op te starten. De groep kinderen die voor deze school koos, was plots heel klein geworden: één kleuter en zes lagereschoolkinderen. Ouders kozen nadien vooral voor de hoofdschool in Leisele, maar ook de school in Roesbrugge is populair voor wie in Beveren woont.

“Er wordt momenteel geen onderwijs gegeven in Beveren, maar de school is niet gesloten”, reageerde directeur Sofie Maes begin september 2022. “Er staan in Beveren meerdere huizen te koop of ze zijn recent verkocht. We willen graag weten of daar misschien jonge gezinnen met kinderen komen wonen met interesse voor onze dorpsschool. Tegen Nieuwjaar 2022 zullen we een definitieve beslissing nemen. We focussen op het welzijn van onze kinderen, maar denken ook aan de energie- en onderhoudskost van een schoolgebouw”, luidde het een jaar geleden.

Geen verrassing

Zoals verwacht bleef het schoolgebouw in Beveren het hele vorige schooljaar stil. Directie en schoolbestuur verschoven de datum om een definitieve beslissing te nemen reeds enkele keren. Toch komt het – na een heel schooljaar van inactiviteit – niet als een verrassing dat de school volgende vrijdag niet opstart. “Voorlopig gaan we niet open, we hebben onvoldoende nieuwe inschrijvingen. De kans dat de situatie nog wijzigt, is klein, maar we blijven hopen en geven het nog tot Nieuwjaar de kans”, zegt directeur Sofie Maes in een recente mededeling.

Dat het niet gemakkelijk is voor een schoolbestuur om een school definitief op te geven, maakt ook het dossier Beveren duidelijk. Toch gaf de betrokken directeur eerder aan “dat ze geen voorstander is van iets jaren en jaren te rekken tot alle rek er helemaal uit is.” (AB)

Mama’s betreuren sluiting

Charlotte en Kjenta zijn twee jonge mama’s uit Beveren. Charlotte heeft een zoontje van 2 maanden en zou het leuk vinden mocht hij later naar de dorpsschool kunnen gaan, het dochtertje van Kjenta gaat op 1 september voor het eerst naar school.

Charlotte (26) en haar vriend kwamen twee jaar geleden in de Kallestraat wonen. Zij vanuit Kortrijk, hij vanuit Diksmuide. Twee maanden geleden werden ze de trotse ouders van Jérome. “We wonen hier graag”, vertelt Charlotte. “Beveren is een rustig en charmant dorp waar we ons toch omringd voelen. En ondertussen kennen we al heel wat mensen.”

“Ik weet nog dat toen we ons huis aan het bouwen waren, we aan een actie ten voordele van de dorpsschool hebben deelgenomen. We wilden ons steentje bijdragen aan het voortbestaan ervan! Ik vind het spijtig te horen dat de school dreigt te sluiten. Ik ben zelf ook naar de dorpsschool geweest. Het zorgt voor een band tussen de kinderen van het dorp. Ik had dat geluk ook graag gewild voor ons zoontje!”

“Een belangrijke voorwaarde is wel dat er voor- en naschoolse opvang is. Een bevriend koppel vertelde ons enkele jaren geleden dat ze hun twee kinderen graag naar de school in Beveren hadden gestuurd, maar toch anders kozen omdat die opvang er niet was.”

Onthaalmama Kjenta Deroo (26) uit de Roesbruggestraat is mama van Eléonore en zwanger van haar tweede kindje. Eléonore (2,5) gaat op 1 september voor het eerst naar school en Kjenta en haar vriend kozen voor Roesbrugge. “Wij hadden de dorpsschool van Beveren graag gesteund”, vertelt Kjenta. “Maar een school waar er een heel jaar geen activiteit meer is, kan je geen aantrekkelijke school meer noemen hé.”

Mijn vriend en ik maken allebei lange werkdagen en hebben dus zeker voor– en naschoolse opvang nodig. Wij hebben getwijfeld tussen Leisele – waar ik zelf ook naar school ben geweest – en Roesbrugge. Uiteindelijk hebben we voor de meest praktische oplossing gekozen. Mijn schoonouders zullen onze dochter regelmatig oppikken en dan is de school in Roesbrugge een pak dichter bij hun woonplaats Vleteren dan dat Leisele dat is.” (AB)

The post Poort van dorpsschool Beveren-aan-de-IJzer blijft dicht op 1 september: “Onvoldoende kindjes ingeschreven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zijn Eric (44) en 46-jarige vrouw onschuldige slachtoffers van drugsgeweld? “Het lijken geen drugsprofielen”

Twee doden en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol van een schietpartij met een kalasjnikov op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Vermoedelijk gaat het om een afrekening in het drugsmilieu, maar of de slachtoffers ook het beoogde target waren, is lang niet zeker. “Mijn neef is

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »