Uniek woonproject ‘Nieuw Magdalena’ kiest voor energiezuinig wonen en collectieve tuin

Stad Kortrijk biedt op Kortrijk Weide het woonproject Nieuw Magdalena te koop aan. Het gaat om drie energiezuinige huizen met een grote gemeenschappelijke tuin en paviljoen. “Een unieke kans voor gezinnen die met ruime tuin in het hart van de stad willen wonen.” Geïnteresseerde kopers kunnen de woningen bezoeken op zaterdag 23 september.

Indeling woning

Het woonproject Nieuw Magdalena bevindt zich in de Magdalenastraat 44, 46 en 48, naast het Nelson Mandelaplein. De woningen hebben een bewoonbare oppervlakte van 130 m². “Ze zijn gebouwd volgens het splitlevelprincipe. Dat wil zeggen dat ze niet uit volledige, maar halve verdiepingen bestaan. Daardoor voelen de ruimtes groter aan, zijn ze lichtrijker, kunnen ze flexibeler worden ingericht en zijn er meer zichtassen”, legt stadsarchitect Mathieu Desmet uit. Elk huis heeft drie slaapkamers, een inkom, berging, eetkamer met open keuken, zitruimte, badkamer, twee toiletten, fietsenstalling en twee terrassen: een eigen terras bij de tuin en een zongericht dakterras van 8 m². “Daarnaast werd er bij de inkom ook voelde ruimte voorzien om fietsen te plaatsen. Dergelijke details dragen bij aan de leefbaarheid”, zegt vastgoeddeskundige Laura Michiels.

Gemeenschappelijke tuin en paviljoen

“Dit is sluitstuk van het grotere stadsvernieuwing project Kortrijk Weide. Uniek aan dit project is de collectieve tuin: ‘housing apart, living together’. We zoeken drie gezinnen die dit concept genegen zijn en daarvoor open staan. Enerzijds is er de privacy in de woning, anderzijds maken ze samen met hun buren gebruik van de binnentuin. In plaats van drie kleine stadstuintjes hebben de woningen één grote, collectieve tuin van 427 m² met een gemeenschappelijk tuinpaviljoen van 30 m²”, duidt Wout Maddens, schepen van Wonen, Bouwen en Stadsvernieuwing. “En dat is ongezien bij centraal gelegen klassieke woningen. Die grote buitenruimte brengt interessante mogelijkheden met zich mee, denk maar aan familiefeesten. Daarnaast is er een rechtstreekse toegang naar de tuin langs het pad achteraan”, vult Mathieu aan.

Energiezuinige technieken

Dankzij de energiebesparende technieken die werden gebruikt, voldoen de huizen met energiepeilen E7 en E9 aan de BEN-normering. Zo bestaat de draagstructuur uit kruislaaghout (CLT). “Deze massieve houten panelen zorgen voor een CO2-vermindering en hebben naast een uitstekende brandweerstand een hoge isolatiewaarde. Het is een duurzamere materiaalkeuze in tegenstelling tot beton bijvoorbeeld”, duidt Mathieu. Ook regenwaterrecuperatie, zonnepanelen en warmtepompen via geothermie zijn voorzien. “Het plat dak werd met groen afgewerkt. Niet alleen is dat visueel mooier dan bijvoorbeeld EPDM, maar het helpt ook om vertraagd regen af te voeren en houdt oververhitting tegen.”

Doelgroep en kostprijs

De kopers moeten natuurlijke personen zijn die geen andere woning bezitten en zelf hun intrek nemen. De instelprijs van elk huis bedraagt 365.000 euro exclusief btw. Als de akte voor 31 december 2023 wordt verleden, geldt een verlaagd btw-tarief van 6%. De verkoop verloopt via www.biddit.be tussen 2 en 10 oktober. De woningen kunnen worden bezocht op zaterdag 23 september tussen 10 en 18 uur. Geïnteresseerde kopers kunnen een afspraak maken via [email protected].

The post Uniek woonproject ‘Nieuw Magdalena’ kiest voor energiezuinig wonen en collectieve tuin is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Julifoor in Poperinge officieel geopend

Zaterdagnamiddag 6 juli werd de Julifoor, traditioneel een van de drukst bezochte van de Westhoek, officieel geopend met een rondgang van de Poperingse Harmonie St.-Cecilia. Dat gebeurde in het bijzijn van Spiderman en Ariël, waarmee kindjes maar al te graag op de foto gingen.
The post Julifoor in Poperinge officieel geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Zo klopte Girmay zowel Philipsen als De Lie, die ingesloten zat, in de spurt: de momenten van rit acht

Nadat de Noor Jonas Abrahamsen maar liefst 168 kilometer in de aanval reed, barstte het geweld rond tien kilometer van de finish in Colombey-les-Deux-Églises los. In het helse strijdgewoel voor de beste posities, kwamen zowel Philipsen als De Lie bijna ten val. Uiteindelijk werd de machtsspurt gelanceerd door Coquard, maar kwamen onze twee landgenoten net te kort om Biniam Girmay

Lees meer »

Jettie Pallettie stopt ‘Qu Sera Mi Vida’ in een feestelijk Nederlandstalig jasje met een knipoog naar ‘Crazy Frog’

Geen feestje zonder Jettie Pallettie, wereldberoemd in Vlaanderen met haar versies van o.a. ‘Ik Zit In Een Cafeetje’, ‘Hey Knul’ en ‘Hopeloos’. Samen met topproducer Waylon van der Heijden stak ze de Gibson Brothers-klassieker ‘Que Sera Mi Vida’ uit 1979 in een feestelijk Nederlandstalig jasje. Met plezier reisde de populaire Jettie Pallettie af naar de Goldfinger-studio’s aan de Spaanse Costa

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »