Open Monumentendag duurt in Brugge een heel weekend: “Levend erfgoed, met hart en ziel”

In het kasteel Peereboomveld in Sint-Andries is het programma voor de 35ste Open Monumentendag (OMD) in Brugge voorgesteld. Als enige stad in Vlaanderen duurt het initiatief in Brugge zelfs een heel weekend. Thema dit jaar is ‘Levend erfgoed – met hart en ziel’.

Het thema is een bewuste keuze aldus Franky Demon, schepen van Monumentenzorg. “Levend erfgoed verwijst immers naar praktijken, kennis en vaardigheden die de ene generatie aan de andere doorgeeft en die nog steeds in gebruik zijn. Daarnaast plaatst het thema de ‘bewaarders’ van ons erfgoed in de kijker: beheerders, ontwerpers, uitvoerders, experten, vrijwilligers, overheidsdiensten, enz.”

Net als tijdens de vorige edities van OMD staan er enkele merkwaardige locaties op het programma. Zo zet het kasteel Peereboomveld met zijn statige oprijlaan zijn domein open. Het gebouw en het parkbos errond worden door de huidige eigenaarsfamilie gekoesterd, hersteld en in ere gehouden.

Huis De Visitatie

Ook het Huis De Visitatie aan de Wulfhagestraat stelt uitzonderlijk de deuren open. Het is een privéwoning met een rijk verleden. Niet enkel de gevel spreekt tot de verbeelding, ook het goed bewaarde interieur geeft aanleiding tot heel wat verhalen over de families die hierin een rol speelden.

In het Begijnhof vind je tijdens OMD een divers belevenisaanbod. Er zijn begeleide wandelingen in de kloostertuinen en het Huis van de Grootjuffrouw wordt opengesteld. In workshops onder het thema ‘immaterieel erfgoed’ krijgen deelnemers op een interactieve manier de kans hun steentje bij te dragen in het onderzoek naar wat het Begijnhof zo waardevol maakt.

Industrieel erfgoed

De site van Brouwerij Floor in de Oude Zak is dan weer een parel van industrieel erfgoed in hartje Brugge. Drie verdiepingen van troggewelven en industriële tegelvloeren, gietijzeren trappen en kolommen en een hopzolder springen in het oog.

Niet enkel in Brugge centrum worden monumenten opengesteld. Zo is Basisschool De Linde (Brieversweg, Sint-Kruis) een doordacht schoolgebouw uit de jaren 1970 van de eigenzinnige Brugse architect Axel Ghyssaert.

Ook de kasteelhoeve Forreist in Sint-Andries verdient de nodige aandacht. De hoeve is immers geselecteerd als een van de drie laureaten van de Vlaamse Onroerend Erfgoedprijs 2023. De huidige eigenaars bouwden de volledig verwaarloosde kasteelhoeve om tot een cohousingproject. Zo zijn de oranjerie, boerenwoning en de schuur gerenoveerd tot eigentijdse woningen met veel respect voor het aanwezige erfgoed en integratie van nieuwe technieken.

Randactiviteiten

Ook dit jaar worden randactiviteiten voorzien. Zo is er een demonstratie restaureren van glasramen door glazenier Birgit Verplancke, een workshop Chinoiseriebehangpapier door Margot Billiet, een lezing ‘Brugse militaire stadsomwalling anders bekeken’ door hoofdarchivaris Jan D’hondt en een lezing ‘Aanborgers Assebroek’ door hoofdman Marc Vandepitte.

Wie alles nog eens wil nalezen kan terecht in een rijkelijk geïllustreerde brochure gemaakt met historische en actuele informatie over de geselecteerde sites en activiteiten. De brochure is verkrijgbaar bij In&Uit (Concertgebouw), het Stadsarchief, het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis en het Huis van de Bruggeling tegen de prijs van 3 euro.

Het integrale OMD-programma met praktische informatie en reservatiemogelijkheden is raadpleegbaar via www.openmonumentendag.be. Alle openstellingen en activiteiten zijn gratis maar voor sommige sites en activiteiten is reservatie noodzakelijk. Dit kan enkel online vanaf 28 augustus om 19 uur.

The post Open Monumentendag duurt in Brugge een heel weekend: “Levend erfgoed, met hart en ziel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »

Parcours Dwars door Wingene komt dichter bij centrum

Wegenwerken hoeven niet per se een irritante ervaring te zijn, zo redeneerde de vzw Wingene For Cycling. Ze hertekende het parcours van Dwars door Wingene dit jaar een stuk dichter bij het centrum. Zo kunnen nog meer toeschouwers op zaterdag 13 juli makkelijker van deze wielerwedstrijd genieten. Een extra voordeel: op het Kerkplein komt er een extra drankstand en een

Lees meer »

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin met baby ontsnapt nipt aan Italiaanse modderstroom: “Eén seconde later en ik werd meegesleurd. Ik kon niet meer”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Twee jaar cel voor twintiger die moeder foltert met waterboarding na ruzie over avondeten: “Ze kwam in mijn comfortzone”

Na een ruzie over het avondeten sleurde M.S. (26) zijn moeder naar de badkamer, waar hij haar ‘waterboardde’ met een natte badjas. Pas toen hij merkte dat ze moeilijk ademde, hield hij op. Het was lang niet de eerste keer dat de twintiger zijn moeder te lijf ging. De rechter gaf hem twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

Verkeersdrukte ebt weg: hoogtepunt van 220 kilometer file in Vlaanderen

Vlaamse automobilisten moesten deze namiddag heel wat geduld uitoefenen. De vakantie-uittocht en verschillende ongevallen en incidenten veroorzaakten heel wat verkeershinder op onze snelwegen. Rond 16 uur stond er maar liefst 220 kilometer file op de hoofdwegen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Intussen lijken de files zich stilaan op te lossen.

Lees meer »

Voor het leven getekend en nog heel lang revalideren: stagiair Joe (37) die door chef Nick Bril werd overreden, mag ziekenhuis verlaten

De 37-jarige Brit Joe Claridge mag na bijna zes maanden het ziekenhuis binnenkort verlaten. De stagiair werd op maandag 8 januari overreden door sterrenchef Nick Bril (40) op de parking van The Jane, na een stevig feestje. Er wacht de hulpkok een lange revalidatie in Revalidatiecentrum Pellenberg, bij Leuven, waar hij beenprotheses zal krijgen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lees meer »

Vandaag politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »