Hommelpapfeest op hoeve Rosseel: “Mensen kennis laten maken met onze Poperingse hopcultuur”

De Koninklijke Heemkring Aan de Schreve Poperinge organiseert op zaterdag 9 september een hommelpapfeest op de hoeve Rosseel langs de Abeelseweg 103 in Poperinge.

“Bij de heemkringen streven we er steeds naar om, bij de opmaak van ons jaarprogramma een gevarieerd aanbod aan activiteiten aan te bieden aan onze leden. Anderzijds waait een nieuwe wind en willen we zoveel mogelijk naar buiten komen en samenwerken en nieuwe mensen aantrekken en vooral proberen de jeugd warm te maken voor onze initiatieven en zo te tonen dat heemkunde niet saai hoeft te zijn”, zegt Sophie Gruwez van de werkgroep Hommelpap Aan de Schreve.

“Met de hommelpap betrekken we onze landbouwers bij onze werking en door er een feest van te maken, hopen we ook jonge gezinnen aan te trekken en zo die mensen kennis te laten maken met onze Poperingse hopcultuur. Het lied ‘als wij de schoenen tatsen’ zal zeker niet ontbreken en het is de bedoeling dat iedereen het uit volle borst mee zingt tegen dat de avond ten einde is. Ook de vreemde plokkers die destijds Poperinge aandeden zullen niet ontbreken. We hopen dat naast onze leden, ook een aantal niet leden en jonge gezinnen afkomen om ten volle onze Poperingse cultuur te proeven.

Popverbranding

“De bedoeling is om er een volksfeest voor jong en oud van te maken waarbij de hop centraal staat. Beginnen doen we om 16.30 uur. Bezoekers krijgen een demonstratie van hoe er vroeger ‘geplokt’ werd met de hand alsook van de hedendaagse hommelpluk. Intussen zorgt de Heemkring voor een ludieke noot in en rond het hoppeveld”,

“Vanaf 18 uur trekken we naar de hangaar die omgebouwd werd tot ‘hommelpapfeestruimte’ waar een feestelijke breugelmaaltijd klaarstaat, alles vers gemaakt door traiteur-barbecue Patrick Noppe. Voor de ambiance ‘s avonds zorgt accordeonist Johnny Clarysse en we voorzien een verrassing later op de avond. Afsluiten doen we met de traditionele popverbranding.”

Traditionele klederdracht

Deelnemen kost 40 euro per persoon voor leden Heemkring Aan de Schreve, 45 euro voor niet-leden en 20 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar. Inschrijven doe je via overschrijving op rekening BE59 0682 4060 8426 van Aan de Schreve. Kaarten liggen dan aan de kassa. Er zijn ook kaarten beschikbaar bij de bestuursleden. “Mensen die deelnemen kunnen gerust in de traditionele klederdracht van destijds komen. Er is een prijs voor de best verklede deelnemer.”

Het hommelpapfeest gaat door op zaterdag 9 september op de hoeve Rosseel langs de Abeelseweg 103 in Poperinge. Voor de deelnemers is er parking in de weide.

The post Hommelpapfeest op hoeve Rosseel: “Mensen kennis laten maken met onze Poperingse hopcultuur” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Vrijdagvoormiddag werd Arthur Defour (15), die in april van Krant van West-Vlaanderen de titel van Kinderkrak van Brugge kreeg, door burgemeester Dirk De fauw ontvangen in het stadhuis. De jongeman die in opleiding is bij de jeugdbrandweer hielp vorig jaar de spuitgasten bij een woningbrand in zijn buurt.
The post Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »