Barones Françoise de Coninck de Merckem overleden: eerste vrouwelijke burgemeester van Merkem

Op dinsdag 22 augustus is barones Françoise de Coninck de Merckem overleden. Ze zou in oktober 97 jaar worden. De barones of ‘de juffrouw’ zoals ze in Merkem werd genoemd, is geboren op 22 oktober 1926. Ze bleef tot op hoge leeftijd alleen in het ouderlijk kasteel in Merkem wonen tot ze begin 2020 noodgedwongen naar het wzc Zilvervogel in Reninge verhuisde.

Françoise de Coninck de Merckem was de jongste dochter van baron Pierre de Coninck de Merckem en barones Marie-Henriette Fraeys de Veubeke. Haar zussen waren Anne-Marie, getrouwd met Jean Harou, Ghislaine getrouwd met baron Ludovic Van Caloen, Monique getrouwd met baron Roger Van Caloen.

De barones was de eerste vrouwelijke burgemeester in de streek, zij was burgemeester van Merkem in de periode van 1971 tot 1977, zij was de vijfde generatie van haar familie die burgemeester van Merkem werd. Toen Merkem fusioneerde werd ze voorzitter van het OCMW.

Noblesse oblige

In een interview in onze krant op 23 september 2013 vertelde de barones over het burgemeesterschap: “Het is wel zo dat er vijf generaties van onze familie burgemeester van Merkem zijn geworden, maar wij vonden dat niet zo vanzelfsprekend. Mijn ouders hebben mij en mijn zussen altijd geleerd dat we voor iedereen respect moeten hebben en dat we waar we kunnen de bevolking ten dienste moeten zijn: noblesse oblige, ook nu nog.”

“Vanuit die ingesteldheid was het burgemeestersambt ideaal om het beste voor mens en dorp te doen. Ik draag Merkem en de Merkemnaars voor altijd diep in mijn hart”, vertelde ze.

Kasteeldomein

Over het domein waarin ze woonde stelde ze: “Het domein is al sinds de jaren 1500 in onze familie en sinds 1802 wonen er voortdurend rechtstreekse afstammelingen van Patrice de Coninck de Merckem op het kasteel. Dus zou ik heel graag zien dat alles binnen de familie blijft, maar veel zal afhangen van de rechten die moeten betaald worden. Als het dan toch naar de gemeenschap gaat, hoop ik dat het bewaard blijft zoals het is en een voor de bevolking culturele bestemming mag krijgen.”

Haar hobby’s waren tuinieren, bloemstukken maken, naar klassieke muziek maar ook naar jazz luisteren, lekker eten, bakken en reizen. Vroeger ging ze vaak naar Zwitserland om te wandelen en af en toe een ritje met de auto te maken. Ook lang nadat ze zelf gestopt was met politiek bleef ze heel geïnteresseerd het politieke landschap volgen.

De plechtige uitvaartdienst zal plaatsvinden op zaterdag 2 september om 11 uur in de Sint-Baafskerk in Merkem waarna de barones zal worden bijgezet in het familiegraf.

The post Barones Françoise de Coninck de Merckem overleden: eerste vrouwelijke burgemeester van Merkem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee

Ons land start met de aanleg van oesterriffen in de Noordzee. Zo wil België de biodiversiteit in de Noordzee herstellen. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid gaat daarvoor een samenwerking aan met wetenschappers en bedrijven, BELREEFS.
The post België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oostrozebeke en Curando breiden zorgaanbod voor senioren uit met nieuw lokaal dienstencentrum, centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen

Oostrozebeke en zorggroep Curando slaan de handen in elkaar om het zorgaanbod voor senioren in de regio te versterken en hen langer thuis te laten wonen. Op de site van wzc Rozenberg komen een nieuw lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en 20 assistentiewoningen. Het totale bouwproject, inclusief renovatie van de resterende woningen, wordt geraamd op 7,6 miljoen euro. De

Lees meer »

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “De eerste jaren kon ik m’n ‘opvolgster’ wel vermoorden”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »