Andermaal actie tegen omstreden stortplaats: “Aanhoudend protest werpt vruchten af”

Na hun actie in Oostende op maandag stond sociale klimaatbeweging Climaxi dinsdagavond aan een tweede West-Vlaamse “PFAS-hotspot”: het omstreden stort van Silvamo in Kortemark. Samen met vereniging Leefbaar Groot Kortemark pleitten ze er voor extra maatregelen.

“Net als andere inwoners liet ik mijn bloed onderzoeken”, zegt Wouter Onraedt (53), lid van de vzw Leefbaar Groot Kortemark. “Mijn PFAS-gehalte is meer dan dubbel zo hoog als normaal. Dat kan het immuunsysteem verzwakken. Ons aanhoudend protest werpt vruchten af: we zien dat Silvamo voorzorgsmaatregelen neemt, maar we gaan door tot daar geen vervuild afval meer terechtkomt. Wij doen mee met de acties van Climaxi, zodat duidelijk wordt dat dit geen louter lokaal probleem is. We willen meer gehoor voor deze en gelijkaardige vervuilde sites in Vlaanderen.”

José Delanote (58) woont vlakbij de omstreden site. “Op minder dan een kilometer en dat baart me zorgen”, vertelt hij. “Ik heb eerder al gewaarschuwd voor PFAS-houdend water dat overliep in de nabijgelegen kleiputten en dan in de beek terechtkwam. Hoeveel jaren was dat al bezig? Dat kan een ramp zijn, maar we weten het niet. Volgens mij komt dat ooit in ons drinkwater terecht. Pas na onze acties wordt er meer gewerkt rond het stort en wordt die fameuze zuidflank aangelegd om vervuild water tegen te houden.”

José maakte zich ook lid van Leefbaar Groot Kortemark. “Wij hebben het geluk gehad dat we nog in een relatief mooie wereld mogen leven. We zouden beschaamd moeten zijn, als we er niet in slagen om zo’n leefwereld achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Hopelijk denken politici in ons land eens goed na over een beter afvalbeleid in plaats van afval gewoon in een put te gooien en toe te dekken. Dat kan nooit een oplossing zijn.”

Na Oostende en Kortemark gaat Climaxi nog actievoeren bij “PFAS-hotspots” in Oost-Vlaanderen. (TP)

The post Andermaal actie tegen omstreden stortplaats: “Aanhoudend protest werpt vruchten af” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

“Aan het geel heb ik niet gedacht”: Remco Evenepoel zonder kleerscheuren naar Galibier, maar onze landgenoot ziet ploeggenoot uitvallen

Remco Evenepoel heeft z’n eerste dag in de witte trui in de Tour goed en wel overleefd. In het gezelschap van Tadej Pogacar kwam hij door de grote valpartij in de finale met achterstand over de finish, maar tijdsverlies leverde hem dat niet op. Morgen volgt de eerste serieuze test op de Col du Galibier. Onze landgenoot zal het wel

Lees meer »

Speelcontainer op Grote Markt van Roeselare verwent kinderen

Deze zomer is er opnieuw veel te beleven in Roeselare! Als kind- en jeugdvriendelijke stad wil Stad Roeselare blijvend inzetten op plekken waar kinderen zonder zorgen kunnen spelen en bij elkaar zijn.
The post Speelcontainer op Grote Markt van Roeselare verwent kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Draai aan het rad en win!

Is jouw tuin klaar voor een gezellige zomer? Draai elk uur aan het rad en maak kans op een van deze leuke items om jouw tuin nog leuker te maken deze zomer: Deelnemen kan elk uur tot en met 19 juli 2024 – 23.59 uur.
The post Draai aan het rad en win! appeared first on KW.be.

Lees meer »

Damberdvrienden huldigen kampioenen

Bij kaartclub de Damberdvrienden met als lokaal ’t Damberd in de Gentsestraat, vond de jaarlijkse kampioenenviering plaats.
The post Damberdvrienden huldigen kampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »